Prosumatorii români, amatorii de panouri solare, loviți în plin de autorități. Cum vor fi taxați în plus, descurajați

de: Alexandru Puiu
13 10. 2023

Într-o lume normală, autoritățile s-ar da peste cap pentru a încuraja consumatorii să îmbrățișeze surse regenerabile de energie, să-și instaleze panouri fotovoltaice și turbine eoliene. România merge însă în direcția opusă.

După ce autoritățile române au dat-o de gard cu verificările instalatorilor din spatele programului Casa Verde Fotovoltaice, iar acum inițiativa este în stand by pe perioadă nedeterminată, se pare că mai există o inițiativă menită să pună bețe în roate celor care visează facturi mai mici la energie. Cel mai recent avertisment pe marginea acestui subiect a venit de la Bende Sandor, președintele Comisiei pentru industrii și servicii din Camera Deputaților.

Conform parlamentarului, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) va putea să mai diminueze sau să taxeze în plus investițiile prosumatorilor, în cazul în care aceștia ajung la o capacitate de producție de peste 8% din puterea totală instalată a României.

Citește și: Haos cu panourile fotovoltaice pentru români. Aceste firme își dau cu pumnul în cap, mare greșeală

De ce va fi taxat entuziasmul românilor pentru fotovoltaice și regenerabile

“Vreau să vă spun că şi Uniunea Europeană şi legislaţia actualmente în vigoare spun că aceste facilităţi (pentru prosumatori – n. r.) se pot da şi se vor da atâta timp cât nu afectează reţelele. ANRE, în urma unui studiu, la sesizări, va putea să să mai oprească din aceste investiţii şi trebuie să spunem cetăţenilor, trebuie să ştie.

În momentul în care prosumatorii ajung la o capacitate de producţie de peste 8% din puterea totală instalată a României, ceea ce este considerat astăzi undeva la 18 GW, 18.000 de MW, atunci poate să mai diminueze sau să taxeze în plus aceste investiţii. Asta ar trebui să fie în jurul, deci 8% din 18.000, undeva la 1.400 – 1.500 – 1.600 MW”, a spus Bende Sandor, la conferinţa “Investim şi acţionăm responsabil în energie”, organizată de InvestEnergy.

Citește și: Se schimbă legea prosumatorilor din România. Ce vei putea face cu surplusul de energie generat de panourile solare

Când s-ar putea să devină absurd de scump să treci la panouri solare în România

Deși valorile menționate mai sus, 1.400 – 1.600 MW s-ar putea să nu-ți spună mare lucru, merită să ai în vedere că ne apropiem cu pași repezi de acea valoare, fiind deja depășit nivelul de 1.000 MW putere instalată de prosumatori. Dacă programul Casa Verde Fotovoltaice va mai continua vreodată în România, având în vedere că la ultimul inventar existau cel puțin cinci procese pe rol din partea instalatorilor excluși eronat din program de către autorități, pragul limită va fi depășit în România.

“Ne apropiem vertiginos. Am depăşit 1.000 MW puterea instalată şi problemele în reţelele de distribuţie au început să apară. Este posibil că cineva va comanda un studiu să vedem dacă rezistă. În primul şi primul rând, avem nevoie şi de producţie, avem nevoie şi de o tranziţie spre energia verde. Avem nevoie şi de un preţ pe care românii, cetăţenii români şi firmele din România să le poată plăti şi să rămână competitive pe piaţă, dar avem nevoie şi de siguranţă în ceea ce înseamnă furnizarea, distribuţia energiei electrice. Şi aici nu ne putem juca”, a subliniat Bende Sandor.